Intrebari frecvente
Câinii pot să doneze până la 6 ori pe an. Studiile au arătat că este sigur pentru sănătatea lor să doneze sânge la fiecare opt săptămâni. Însă, în funcție de grupa de sânge a câinelui și de cerere, această recoltare se va face doar când este nevoie, deoarece prioritar pentru noi este sănătatea și bunăstarea donatorului.
Bineințeles! La fel ca și oamenii, câinii au mai multe grupe de sânge, iar cea mai comună grupă de sânge este DEA 1 (pozitiv sau negativ). Câinii DEA 1 negativ se întâlneșc mai rar.
Nu trebuie să fie. Pentru fiecare donator care ne trece pragul, fie că este pentru prima dată fie că a mai trecut deja prin procesul de recoltare, noi ne asigurăm de fiecare dată să creăm cele mai sigure, confortabile și plăcute condiții pentru ca donatorul să nu resimtă nici un fel de durere sau discomfort. Efectele secundare sunt rare, însă donatorii pot fi ușor slăbiți după donare, la fel ca și oamenii. Recomandarea este să fie lăsați să se odihnească pentru restul zillei.
Sigur că da! Sunt situații în care donatorul se simte mult mai în siguranță și este mult mai liniștit în prezența propietarului. O altă situație ideală ar fi cea în care donatorul este unul foarte echilibrat și ascultător iar medicii pot să își faca treaba fără absolut nici o problemă chiar dacă propietarul nu se află în proximitatea acestuia.
Obligatoriu! Există multe boli vectoriale (hemoparazitoze) care se pot transmite prin intermediul sângelui donat Așadar, un status complet de sănătate include ca și aceste manopere preventive să fie efectuate.
La fel ca și în cazul oamenilor,sunt situații în care o transfuzie de sânge poate să salveze viața pacientului. Politraumatismele cu pierderi mari de sânge (accidente rutiere), ingerarea de substanțe toxice (raticide), anemii de diferite origini, cancer, pierderi de sânge în urma intervențiilor chirurgicale, tulburări de coagulare a sângelui, hemoparazitoze (babesioză, leptospiroză, anaplasmoză, etc.).
Dacă patrupedul îndeplinește toate condițiile de donare, veți fi contactat de către noi pentru a stabili o întâlinire. Întreaga operațiune nu ar trebui să depășească o oră din momentul în care ne călcați pragul și până la finalul sesiunii. În prima fază vom face cunoștință și vom lasă donatorul să se acomodeze cu noi și cu noul mediu. În continuare vom efectua examenul clinic, examenul hematologic și testul de boli vectoriale, după care vom trece la procesul de donare propriu zis. Donatorul va trebui să se așeze pe o parte pentru a avea un acces corespunzător la nivelul jugularei care se află pe partea lateral a gâtului. Zona respectivă va fi toaletizată și aseptizată, se va aplica un unguent cu anestezic local, iar unitatea de sânge va fi recoltată în pungi special destinate (procesul ar trebui să dureze între 10-15 min). În funcție de kilogramele donatorului, se vor recolta 250 ml sau 450 ml de sânge. După recoltare vom aplica un bandaj local și gata! We have a hero in the house!
În conținutul pungii se află ceea ce se numește sânge proaspăt integral, care mai apoi după un anumit timp se va separa în 2 componente numite plasmă și concentrat eritrocitar. Medicul veterinar va decide în funcție de situație, context și patologie ce fel de produs sanguin va solicita.